Почистване на мазе: Защо се появяват хлебарки?

Днес ще се спрем на това, защо е важно почистване на мазе, а именно заради появата на хлебарки и други гадинки, които никой не желае в дома си.

Почистване на мазе: Защо се появяват хлебарки? Местата, през които се промъкват най-лесно

Черните буболечки често се свързват с мръсни, нехигиенични домове, което е вярно само до известна степен. Понякога, без значение колко добре се грижите за дома и прилежащите му части или колко често ги почиствате, хлебарки все още се появяват. Това е така, защото мръсотията не е единственият фактор, който води до появата на насекомите. Ето защо в кухнята се появяват хлебарки. 

Хлебарките са често срещан проблем 

Всички се ужасяваме, когато стане дума за хлебарки и кожата ни настръхва само при мисълта да се сблъскаме с този проблем. Никой не иска да ги има в къщата и още по-малко около храната и съдовете.

И така ясно е, че хлебарки са проблем в много домове, независимо колко добре се грижите за терените си. И все пак, мръсотията не е единственият фактор, който привлича хлебарките като магнит. Няма нищо по-досадно от това да работите усилено, за да поддържате дома си чист и все още да се справяте с тези домашни вредители.

Когато присъствието им продължи и започнат да се размножават, хлебарките се превръщат в основен проблем. Основният проблем при тях е, че се крият на места, които са трудно забележими и още по-трудно достъпни и по подразбиране са чисти. По правило те правят гнездата си в малки пукнатини в мебели или стени, както и в дупки в паркета.

Хлебарките могат да създадат своите малки скривалища навсякъде и след като се появят става все по-трудно да се отървете от тях. За да направим това, трябва да знаем някои основни аспекти, като: идентифициране на гнездата, защо хлебарки са привлечени от дома ни и неща, които трябва да избягваме, за да предотвратим повторното им появяване.

Защо се появяват хлебарки в кухнята?  

Когато мислите за причините, поради които хлебарки могат да се появят в чистата ви кухня, например, то вероятно ще се сетите за малките трохи и остатъци от храна. Точно така, те са истинска атракция за хлебарките, поради което мебелите като шкафове, кухненски плотове и дори подът около масата за хранене трябва да се поддържат чисти.

Но освен храна и подслон, хлебарките търсят вода. Така те се промъкват през пукнатините от външната страна на къщата, вентилационните отвори или дори пролуките между стената и пода, за да се установят след това там, където има кранове или тръби, както в много мазета е така. Те реално обичат влагата и това е идеалната за тях среда. Харесват местата, през които капе водата, а именно в кухнята или банята, идват от мазетата, където влагата е най-голяма, заради многото канализация и тръби. Следователно излишната влага е идеалната среда за хлебарките.

Черните буболечки се нуждаят от постоянен източник на влага, така че ако имате спукани тръби или канализация, или дори стени, които събират конденз, тогава знайте, че давате на тези малки, отблъскващи вредители почва за размножаване.

Би било добре да знаете още един аспект, а именно, че хлебарките са чувствителни към ниски температури. Това означава, че винаги ще търсят топли места в апартамента: зад радиатора, зад печката и дори зад хладилника. 

Как се отървавате от хлебарки?

На първо място, трябва да знаете точките на влизане на хлебарки в дома ви, за да можете да им попречите да навлязат в това, което би трябвало да бъде единственото ви местообитание. Има определени части от къщата, за които може да ви е трудно да повярвате, че са точки за достъп на хлебарки.

Това са: 

пространствата между външните врати и пода:

мрежи против насекоми за прозорци с малки разкъсвания или незатворени;

отворът около дренажния маркуч на климатичните модули не е добре изолиран;

пукнатини и дупки в стените;

по тръбите идващи от долните и горните етажи на сградата, в която живеете. Тук е важно да споменем, че няма значение дали сте на първия или последния етаж, те се развъждат в мазетата и от там достигат до всички етажи.

Така, за да се отървете от хлебарки, освен да почистите вътрешните пространства е необходимо да „уплътните“ много добре къщата си и да предвидите почистване на мазе. Възможно е „огнището“ да не е във вашия дом, а в някой от съседите или в ъгъла на блока. Най-простият метод в това отношение е използването на силиконова тръбичка, с помощта, на която ще можете да запълните всяка дупка, колкото и малка да е тя.

Ако все пак срещнете нашествие от тях, трябва да действате експресно, защото хлебарките се размножават много бързо. Следователно не можете да рискувате проблемът с вредителите да излезе извън контрол.

Има много начини да се отървете от хлебарки. Такива са от традиционни методи до закупуване на продукти за контрол на вредителите от магазина до свързване с компания, която е специализирана в справянето с малки и големи вредители. Внимателно проучете кое е оптималното решение за вас. 

И така, преди да започнете активна и ефективна борба с хлебарки в кухнята, опитайте се да спазвате възможно най-много от подготвителните мерки в списъка по-долу:

събирайте храната, останала след хранене, измивайте съдовете и избърсвайте добре мивката;

почистете трохите под микровълнова печка или хладилник (ако има такива);

не оставяйте храна или вода за домашни любимци навън през нощта;

редовно изхвърляйте боклука в банята и кухнята и почиствайте кофите за боклук;

отървете се от кутии, вестници и ненужни предмети в кухнята;

избършете и дезинфекцирайте всички кухненски рафтове, като проверите за яйца от хлебарки;

внимавайте да не се образува влага и да няма течове по тръбите;

покрийте вентилационните решетки с фина мрежа;

инсталирайте мрежа на прозореца, ако сте искате да останете с отворен прозорец през лятото;

покрива всички пукнатини и дупки в стени, тавани и подове;

поставете върху касата на входната врата кърпа или марля, върху която предварително сте напръскали инсектицид или амоняк.

Scroll to Top