Как да се включим в обществени инициативи за почистване на битови отпадъци

Един от начините да се справим с работата по почистване на битови отпадъци е да се включим в обществени инициативи. Така можем да допринесем за подобряване на околната среда, да повишим своята екологична отговорност и съзнание. Това също е начин да се сближим с съседите си и да се забавляваме.

В настоящата статия ще ви представим няколко идеи за това как да се включите в обществени инициативи за почистване във вашия квартал или град. Ще научите, какви са предимствата и какво трябва да знаете, за да ги реализирате успешно.

Как да се включим в обществени инициативи за почистване на битови отпадъци в нашия квартал или град?

Битовият боклук замърсяват почвата, водата и въздуха, предизвикват здравословни рискове и намаляват качеството на живот. Според Европейската агенция по околна среда през 2019 г. в Европейския съюз са били генерирани около 220 милиона тона битови отпадъци. От тях само 47% са били рециклирани или компостирани.

За да се справим с този тип предизвикателства е необходимо да се ангажираме активно с участие в обществени инициативи за почистване на битови отпадъци в нашия квартал или град. Такива инициативи могат да имат множество ползи, като например:

Подобряване на санитарното и хигиенното състояние на околната среда;

Намаляване на разходите за сметосъбиране и депониране на отпадъци;

Стимулиране на разделното събиране и рециклиране на отпадъци;

Повишаване на екологичната осведоменост и отговорност на гражданите;

Създаване на общностно чувство и социална солидарност.

Кои са най-популярните и успешни обществени инициативи за почистване на битови отпадъци в България:

Да изчистим България заедно

Това е най-мащабната национална доброволческа инициатива у нас, която се провежда всяка година от 2012 г. насам. Тя е част от световното движение Let’s Do It!, което обединява милиони доброволци в повече от 180 страни, които почистват своите територии за един ден. Целта на кампанията е да мобилизира гражданите, бизнеса, институциите и медиите да се ангажират с проблема на отпадъците и да допринесат за по-чиста и зелена България.

За да се включите в кампанията, трябва да се регистрирате на официалния сайт и да изберете място за почистване от картата или да предложите свое. След това трябва да се свържете с местния координатор. Той ще ви осигури необходимите материали и инструкции. На деня на почистването трябва да се съберете с останалите доброволци на определеното място и да започнете да събирате боклуците като ги разделяте по видове. След като приключите, трябва да снимате резултата и да го споделите в социалните мрежи с хаштаг #ДаизчистимБългария. Отпадъците трябва да бъдат оставени на определени места, където ще бъдат извозени от общинските служби.

Кампанията „Да изчистим България заедно“ е отлична възможност да покажете своята грижа за околната среда. По време на нея може да се забавлявате и да се запознаете с нови хора. През 2023 г. кампанията се проведе на 15 септември и събира над 300 000 доброволци, които почистиха над 6000 места в цялата страна.

Инициативите са чудесен начин да се насладите на природата и така да се подпомогне нейното запазване. Може самите вие да дадете добър пример на другите.

Източник: Bulkom.COM

Scroll to Top