Какви са плюсовете и минусите при използването на GPS навигация за кола

Автомобилите, оборудвани с GPS-навигация, в наши дни са стандарт за прецизност, качество и точност по време на шофиране.

Шофьорите все по-често избират да си купят „джаджа“, т.е. навигация за кола, която да ги улеснява при пътуване. Това правило важи с пълна мощ, особено, когато става дума на дълги разстояния.

И въпреки, че традиционните карти за шофиране отдавна са изчезнали, съвременните GPS устройства невинаги могат да ги заменят. Навигацията, както всяка друга подобна технология, не е безупречна, както се вижда от броя на инцидентите, причинени от шофьори, които й се доверяват сляпо. GPS може да покаже най-краткия път, както и да напътства изгубени, непредпазливи участници в движението.

Предимства на навигационните системи

GPS навигацията за кола е системата разработена, преди десетилетия, но първоначално е била достъпна за използване само от американската армия. Днес, благодарение на технологията, която може да изчисли местоположението на даден обект с точност до няколко метра, до голяма степен тези джаджи се използват от десетки милиони шофьори по света.

Днес автомобилната навигация може да направи чудеса. Тя се приема за многофункционално устройство, на което може да се слуша музика или да се гледат снимки, карти, филми. Основната задача на GPS навигацията за кола е в това, за което първоначално е проектирана – т.е. изчисляване на маршрут въз основа на местоположението на даден обект (в този случай превозно средство). Използването на навигация по време на шофиране, дава на водача много комфорт, както и известно чувство за сигурност. Безспорното предимство на GPS системата е режимът „свободни ръце“, благодарение, на който може да се съсредоточите върху това, което ви предстои, вместо да гледате постоянно в дисплея. В допълнение към тези функции, много съвременни навигации за кола предлагат допълнителни функции като вграден bluetooth или аудио набиране на адреси. Тези допълнителни аксесоари могат да са много полезни, особено по време на непланирани спирки, помагайки за ефективното убиване на времето.

Недостатъци на GPS навигацията

Липсата на най-нов софтуер и грешки, причинени от лоша синхронизация на устройството, могат да влошат живота на водачите на МПС-та. За да се извърши правилно синхронизирането е необходима гладка работа на устройства като сървъри за точно време. Случва се колата да завърши пътуването си в задънена улица – и всичко това поради GPS грешка. Разбира се, такива ситуации са рядкост, но те показват, на какво е способна една малка джаджа. Собствениците на автомобилни навигации трябва да ги използват много внимателно, като залагат главно на собственото си „усещане“ за пътя. Също така си струва да запомните, че навигационното оборудване трябва да има най-новите карти. Благодарение на това ще може да избегнете неприятни изненади като задръствания, отклонения и други препятствия по маршрута.

Производителите на навигации днес надминават всички очаквания по отношение визията за оборудването. Последна опция, обаче няма да работи, ако водачът често пътува на различни места. В случаите, когато водачът често използва автомобилна навигация, не бива да забравя да актуализира и картите.

Източник: екипът на Bgauto.eu

Scroll to Top