История на дамски рокли

Роклята е дългогодишен символ на женствеността, любимо облекло на всяка дама, която се стреми да подчертае своята мекота и красота. Историята на появата на първите дамски рокли възниква едновременно с появата на историята на човешкото общество, променяща се от епоха в епоха.

Предшествениците на дамските рокли, преди стотици години били пелерини и шлифери, гръцки туники, римски тоги. По време на еволюцията облеклото, качеството на материалите се подобрявало, наред със стилите и кройките. Всички те били продиктувани от модните канони.

Думата „рокля“ някога обозначавала всякакъв вид дрехи, включително дамски, мъжки или детски. С времето придобива сегашното си значение. Нека разгледаме накратко миналото, 11 в. Сл. Хр.

Стиловете и видовете дамски рокли  варират

Само методите на носене се различавали главно. Най-популярни били туники, които се носели от малки до големи, независимо от пола. Разликите били в качеството на материалите и дължината – шикозна коприна до пода за благородната класа, къси, изработени от груб чувал за бедните и работници.

Средновековие – Роклята изпъква като дреха за жени

През целия този период стиловете и тъканите на рокли на благородни дами от европейските дворове ставали все по-скъпи и по-изискани. Това се дължи на потока от скъпи тъкани, донесени от кръстоносците от Изтока. Така и модата се променила значително по това време. Роклите станали строги и затворени, в съответствие с приоритетите, които преобладават в обществото.

Ренесанс в модата дамски рокли

През 15-16 век. Европа навлиза в Ренесанса и модното общество се придържа към каноните на древността, подчертавайки хармонията на тялото. Линията на талията се издигна, деколтето става дълго, за да издължат фигурата, шивачите допълват с изкусни кройки, панделки и бродерия.

През 17-ти век. Франция се превръща в модератора на дамската мода. Помпозността изчезва, появяват се струящи силуети, полите придобиват обем и телени рамки. Простотата и елегантността в моделите продължи до Френската революция и възхода на Наполеон. Любимата му Жозефина се появява в модните ексцесии и омайни тоалети.

20 век. – революции се състои не само в общество, но и в модната индустрия!

През 20-те години на миналия век жените за първи път обличат тръби и бизнес рокли. Талията се спуска до бедрата, дължината е намалена до коляното, а бюстът става по-плосък, придавайки на дамите прилика с момчешки силуети.

30-те години – Холивуд управлява топката

Големи бюстове, стил „вамп“ и агресивно женствени силуети, рокли, които прилягат на тялото като втора кожа, са на мода.

40-те години и Втората световна война внасят драматизъм, както в живота, така и на стила облекло на хората. Милиони жени са облечени в униформи, а повечето стилове рокли са проектирани с оскъдицата от плат.

50-те години и края на войната жените радостно реагират с дълги поли и прекрасни преливащи силуети.

60-те години на миналия век се превръщат в години на бунта с къси поли, рокли за кукли, етнически разделения и цялостна лекота в стила.

70-те е типичен с любимият на всички дизайнери от десетилетие – кънтри стилът.

80-те години – копираха, преобразиха и използваха силуетите и стиловете от предишни години, но също така породиха най-ярките и агресивни, шокиращи модели дамски рокли, които не напускат сцената в определени кръгове и до днес.

Модата на нашето време е място за въображение. Микс от декор елементи, заимствани от различни епохи. Може би най-интересното време за жените е, когато модните и хипи рокли са в разгара на ежедневието, а супер секси мини за партита и бални рокли или рокли в стила на 20-30-те.

Сред стиловете сватбените рокли в наше време нямат ограничения. Дори те смело превръщат красавиците в древногръцки богини, френски кралици, руски любовници.

Ако и вие желаете да изберете един чуден модел от многообразието на дамски рокли, не се колебайте да ни посетите в официалната страница на сайта: flaro.bg.

Scroll to Top