Как да се справим с хлебарки у дома

За да се въведат хлебарки, има много методи: както тестване във времето, така и модерни, използващи гениални химически капани и технически средства. Кой от тях предпочитате  да се борят с хлебарките?

Не хранете хлебарки!

Въпросът как да се справим с хлебарки в апартамент или частна къща не е толкова прост, колкото изглежда. Това е сложен и досаден процес, като в същото време е необходимо непрекъснато да се извършва цял набор от действия, които не са пряко свързани с борбата с хлебарки, а пряко засягат ефективността на подобна борба.

Не оставяйте храната на масата. Съхранявайте храната в керметични чанти, контейнери или увийте и изхвърлете на правилните места.

Не допускайте трохи върху пода, масата или мивката или течни остатъци. Старателно измийте чиниите и чашките след хранене и ги съхранявайте на определени места за съхранение. Избършете мивката, докато стане суха.

Поддържайте реда и чистотата в къщата, правете поне минимално почистване всеки ден.

За безплатно изхвърляне на мебели, вижте тук.

Направете общо почистване в кухнята, тъй като хлебарките често ядат остатъците от мазнини по печката или керамичните плочки.

Как да се отървете от хлебарки с народни средства

Ако предпочитате да използвате методи, доказани от поколения наши предци, вместо да харчите пари за съвременни капани, може да опитате следните опции:

Борна киселина – малка част от картофено пюре, смесено със сурово яйце и борна киселина (продавани в аптеките). От получените маса ролки топки, които се показват в тези места, където хлебарки се появяват най-често. Отровата бързо се разпространява от насекоми и е способна напълно да унищожи малка популация за няколко седмици.

Арсен – се използва само в случаите, когато в апартамента няма малки деца и домашни любимци! Арсенът е силна отрова, която трябва да се разложи по стените и на местата, където се появяват вредители.

Амоняк – той не убива хлебарки, а ги изгонва от къщата. Недостатъците на този вариант са, че жилището след употребата на амоняк дълго време излъчва неприятни миризми, но дали ще действа или не, все още има голям въпрос.

Не забравяйте, че всички горепосочени вещества са силни отрови, така че когато ги използвате, носете гумени ръкавици и използвайте други лични предпазни средства. И не използвайте отрови, ако имате животни или деца в дома си, които не дай боже, могат да ги изядат.

 

 

Scroll to Top