Кои са най-добрите подложки за костилковите овошки

Старата поговорка „Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“ не може да бъде напълно вярна, но  ябълките със сигурност са питателни и са може би един от любимите плодове на много хора по света. Е, как да знаем кога да вземаме ябълки и точно как да събираме ябълки, а след това да ги съхраняваме правилно?

Прибирането на ябълки по точно в подходящия момент е ключово, не само за да получите най-високо качество на плода, но и да увеличите максимално допустимата продължителност на съхранение.

Всеки сорт ябълка има свой собствен път, съзряване и може да зависи от метеорологичните условия по време на вегетация. Например, ябълките ще узряват по-рано, ако е налице лека, слънчева пролет и това кога започват плодните цикъл на дървото. Поради това, трябва да се прецени реколтата, чрез други показатели, а не на определена дата в календара. Това е  момента на ранно съзряване на ябълки наречените „летни ябълки“. Техният пик е през август и началото на септември.

На първо място, зрели ябълки са категорични, хрупкави, и сочни с добър цвят и развит вкус характерен за сорта. В червените сортове, цветът не е добър показател за зрялост.

Преждевременното бране на ябълки може да доведе до по-кисел вкус и скорбяла и като цяло. Плодовете не бива и да стоят на дървото до прекалено късна есен или да влязат в зимата. Ябълките се замразява при 27-28 градуса F. (-2 в) в зависимост от съдържанието на захар. Ябълки с високо съдържание на захар и узрели плодове замразяват на по-ниска температура. Освен ако температурата падна под 22-23 градуса F. (-5 ° С) или продължи дълъг период от време, то е доста вероятно ябълките да оцелеят за прибиране на реколтата.

Съхраняването на ябълки може да стане в кошници или кутии, облицовани с фолио или пластмаса, а местата подходящи за това са изба, мазе, или неотопляем гараж или склад.

Най-добрите части за трактори може да разгледате тук.

Scroll to Top