Какви дрехи да се носят през лятото, без вреда за здравето

Лято – време за ярки дрехи. Да, този стереотип е разработил и гъсто населен в съзнанието на хората. Оказва се, че материята има важна роля не само докато се изразява в дрехата на гърба ни, но и в покритието на матрака.

Последните също се докосват по тялото и могат да накарат кожата да се чувства комфортно или обратното. Ето, защо изборът им е много важно в разгара на знойните месеци.

Въпроси по цвят

Факт е, че ултравиолетовата светлина прониква през различни тъкани и цветове. Особено през тъканта на бяло и жълто. Какъв цвят дрехи да изберем? Експертите казват, че е по-добре да се защитим кожата с червено и тъмно сини нюанси.

Учените оцветили парчета от памучен плат в различни цветове и след това изпитали способността му да абсорбира ултравиолетовата светлина.

Бели тънки шалове – най-ненадеждна защита.

Има значението и влажност на въздуха – мокър памук почти не предпазва от вредните слънчеви лъчи, но коприната и бамбук с вискоза, дори мокри стават по-плътни.

Как да разбера дали дрехите ми са защитени

Ако все пак искате да се носите светли дрехи, тогава защо, спортните фирми произвеждат един куп летни дрехи в подобни агресивни цветове? Това е просто – такива могат да са с UV защита.

Правилното име е дрехи със защита от слънцето – пазач от слънце.

Най-известният специален плат за защитно облекло е синтетичен найлон и памук.

В допълнение, етикетите на дрехите могат да кажат много. Върху тях се отразява не само материалът и съотношенията, но и грижата за тях. Така в избора на дрехи, спалното бельо и всякакви тъкани, които имат пряк контакт с кожата ни, тази информация е ценна.

Scroll to Top