Автомобилът за 1-а или за 20 години

Отдавна отминаха годините, когато „да си купиш кола, беше почти невъзможно“. Днес всеки шофьор сменя колата си на поне 3-5 години. Това сочат статистиките дори у нас.

С увеличаване на масовото производство, лекият автомобил се превърна в почти изделие за краткотрайна употреба. Дори на пазара да се появяват емблематични марки и модели, то има още, на какво да се учим.

Днешният съвременен автомобил е много усъвършенстван, технически, сложно, прецизно автоматизирано устройство, което не само ще ни отведе от точка до точка, но и ще се погрижи за максимален комфорт. Дори, когато става дума за дребни елементи по колата, каквито са авто пепелници, то собственикът на превозно средство избира с вкус и мерак.

Средната продължителност на експлоатация на един автомобил е 10 години. Резултатът от това е една невъобразима грамада от приблизително 15 000 000 автомобилни скелета, които с всяка изминала година, затрупват планетата ни.

По-малко забележими, но не по-малко важни са резултатите, които доказват пилеенето на ресурси, енергия, човешки труд.

Научните обсъждания, насочени към изчисляване на материали, енергийни резерви на човечеството предупреждават за залежи, за които производството е отговорно. Получава се отворен цикличен кръг, в който се осигурява връщането на по-голяма част от използваните суровини обратно в автомобилната индустрия.

Имаше периоди от време, в които се говореше за създаване на автомобили, които да правят пробег по 15 000 км. Това разстояние най-често се изминава за една календарна година. Предложението за подобно изобретение има за цел да предложи нещо, което да се грижи за околната среда и едновременно за това да удовлетворява собственика си.

В подобна идея за едногодишни коли не предвижда да се правят нови части и резервни части, защото след изтичане на срока за експлоатация, автомобилът автоматично заминава за претопяване.

Scroll to Top